Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki soczewicy (najlepiej drobnej czerwonej)
- 50 dag ziemniaków
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mała cebula
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
PRZEPIS
Soczewicę wypłukać i włożyć do garnka, zalać 2 l wody. Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do garnka z soczewicą. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu 25 minut. Boczek pokroić w paski, a cebulę w kosteczkę i razem przesmażyć, a następnie dodać do zupy. Wsypać majeranek i czosnek, chwilę gotować. Przyprawić zupę sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Zupy
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2010-08-31 - 08:48
Nick:
Pysia (3941) 
Kiedyś robiłam podobną zupkę. Jednak mój mąż lubi chyba w niej sam boczek, bo pamiętam, że musiało go być więcej niż zupy :)))
Dodaj komentarz do przepisu!