Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 4-5 łyżek czerwonej soczewicy
- 1 duży i dojrzały pomidor
- 3-4 sztuki ziemniaków
- około 5-10 cm pora (jasna część)
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 kostka rosołowa Knorr z kurczaka z pietruszka i lubczykiem
- sól
- pieprz
Pulpeciki:
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 mała cebulka
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszki manny
- sól
- pieprz
PRZEPIS
Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę, pora w cienkie plasterki, a resztę warzyw w paseczki. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, drobno pokroić. Do garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie, listek laurowy, wszystkie warzywa prócz ziemniaków, kostkę rosołową oraz pomidora, gotować około 15 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ziemniaki i gotować 5-10 min. Soczewice umyć i dodać do zupy.
Pulpeciki: Mięso mielone wymieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulką, solą, pieprzem i kaszką manną. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki wrzucić do gotującej się zupy i gotować na małym ogniu około 10 min. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna mieć dość ostry smak.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Zupy
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2011-06-23 - 19:35
Nick: ~Magik
Za chwilę będę gotował to się przekonam czy takie dobre. mam nadzieje ze wyjdzie:) pozdrawiam wszystkie kucharki.
Dodano: 2011-03-09 - 17:51
Nick:
ilka_86 (3236) 
bardzo apetyczna ta Twoja zupka, nie jadłam jeszcze takiej, koniecznie muszę spróbować:)
pozdrawiam ciepło
Dodano: 2011-02-02 - 13:36
Nick: ~agata1722
bardzo pyszna
Dodano: 2011-01-31 - 19:42
Nick:
monika4 (39) 
Lubię pomidorówkę w takim wykonaniu.
Dodaj komentarz do przepisu!