×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Zupa z groszku konserwowego

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
9-14 zł30 min1/524.216725
Zupa z groszku konserwowego

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- 1 puszka groszku
- 2 kawałki kiełbasy wędzonej lub kawałek wędzonego boczku
- 1 mała marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- łyżka mąki
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
PRZEPIS
Kiełbasę pokroić na kawałki i podsmażyć w garnku. Warzywa obrać i pokroić. Wrzucić do kiełbasy i chwilę smażyć. Następnie zalać wszystko 2 lub 2,5 szklankami wody i zagotować. Na koniec dodać groszek bez zalewy i ponownie zagotować. Gdy warzywa będą już miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku. Mąkę rozbełtać w około 1/2 szklanki wody i dodać do zupy mieszając. Krótką chwilkę potrzymać jeszcze na małym ogniu i gotowe. Jeśli ktoś nie lubi nie musi dodawać zaklepki z mąki, gdyż zupa bez niej i tak jest smaczna i gęsta.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Zupy

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2023-04-04 - 10:31
Nick: ~kotnapuszczy

Dobry, prosty przepis. Wszystko się zgadza. Dodam, że groszek przed dodaniem trzeba odsączyć a najlepiej przepłukać na przetaku/cedzaku (uwierzcie - niektórzy tego nie wiedzą);)


Dodano: 2011-05-19 - 09:33
Nick: Weronika (1) ystar

Sama nazwa mówi, że jest to zupa z groszku, więc tego składnika musi być najwięcej. Poza tym nie ma błędu ponieważ po wrzuceniu obranych i pokrojonych warzyw do kiełbasy należy wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Nie smażyć tego na jakiś brązowy kolor tylko delikatnie podsmażyć. Nie rozumiem dlaczego uważasz, że ziemniaków nie można smażyć. Co do mąki masz rację. Przeoczyłam ją, ale już poprawiłam:) Pozdrawiam


Dodano: 2011-05-11 - 14:38
Nick: ~wesol

Wydaje mi sie ze puszka groszku na ta reszte skladnikow to za duzo.. i jest blad jest obrac warzywa i podsmazyc na patelni z kielbasa, przeciez nie bedziemy smazyli ziemniakow i nie jest opisane ppo co maka


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu