| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Zupa z groszku konserwowego
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 1 puszka groszku- 2 kawałki kiełbasy wędzonej lub kawałek wędzonego boczku - 1 mała marchewka - 3 ziemniaki - 1 średnia cebula - łyżka mąki - tłuszcz do smażenia - sól - pieprz Przygotowanie:Kiełbasę pokroić na kawałki i podsmażyć w garnku. Warzywa obrać i pokroić. Wrzucić do kiełbasy i chwilę smażyć. Następnie zalać wszystko 2 lub 2,5 szklankami wody i zagotować. Na koniec dodać groszek bez zalewy i ponownie zagotować. Gdy warzywa będą już miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku. Mąkę rozbełtać w około 1/2 szklanki wody i dodać do zupy mieszając. Krótką chwilkę potrzymać jeszcze na małym ogniu i gotowe. Jeśli ktoś nie lubi nie musi dodawać zaklepki z mąki, gdyż zupa bez niej i tak jest smaczna i gęsta.Zobacz inne przepisy z kategorii: Zupy
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2011-05-19 - 09:33 Nick: Weronika (1) ![]() Sama nazwa mówi, że jest to zupa z groszku, więc tego składnika musi być najwięcej. Poza tym nie ma błędu ponieważ po wrzuceniu obranych i pokrojonych warzyw do kiełbasy należy wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Nie smażyć tego na jakiś brązowy kolor tylko delikatnie podsmażyć. Nie rozumiem dlaczego uważasz, że ziemniaków nie można smażyć. Co do mąki masz rację. Przeoczyłam ją, ale już poprawiłam:) Pozdrawiam Dodano: 2011-05-11 - 14:38 Nick: ~wesol Wydaje mi sie ze puszka groszku na ta reszte skladnikow to za duzo.. i jest blad jest obrac warzywa i podsmazyc na patelni z kielbasa, przeciez nie bedziemy smazyli ziemniakow i nie jest opisane ppo co maka Dodaj komentarz do przepisu!
|