Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 4 duże pory (bez liści)
- 4 łyżki masła lub oleju
- 2 ziemniaki
- 2 kostki warzywne
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
PRZEPIS
Pora przekroić wzdłuż na pół, oczyścić pod bieżącą wodą i pokroić w cienkie półkrążki. Następnie podsmażyć posiekanego pora na rozgrzanym maśle na patelni przez kilka minut (uważając aby nie doprowadzić do zrumienienia). Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Do garnka przełożyć uduszony por, ziemniaki, zalać 4 szklankami wody, dodać kostki warzywne oraz zioła i przyprawy. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować za pomocą blendera na jednolitą konsystencję. Doprawić jeszcze ewentualnie do smaku i podgrzać. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowy lub z chlebem posmarowanym masłem.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Zupy
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!