Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 250-300 g krewetek
- puszka fasolki w sosie pomidorowym
- 1 papryczka chilli lub 2 łyżki sosu chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
PRZEPIS
Rozmrożone krewetki oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i posiekaną papryczkę chilli lub sos chilli, smażyć na niewielkim ogniu dosłownie chwilkę, nie wolno czosnku zrumienić bo potrawa będzie gorzka. Następnie dodać krewetki oraz wino, całość podsmażyć 1,5 - 2 min. Krewetki wyjąc bez sosu, który powstał do miseczki i odstawić na bok. Do sosu natomiast dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę pogotować. Następnie dodać fasolkę. Całość dusić około 5 min, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Łyżką rozgnieść niewielką ilość fasolki w celu zagęszczenia zupki. Dodać krewetki, ale już nie gotować. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, powinno być ostre. Przed podaniem zupkę posypać posiekanymi listkami bazylii oraz pietruszki. Podawać z białym pieczywem.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Zupy
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-08-16 - 22:32
Nick: ~Kayra
Pyszne!! Dodałam tylko pokrojoną na nieduże kawałeczki piers kurczaka i sie zachwyciłam. POLECAM
Dodaj komentarz do przepisu!