PRZEPIS
Zrazy:
1. Szynkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry.
2. Ogórki kiszone kroimy na cztery części. Cebulę kroimy w pióra, a boczek w plastry o grubości ok. 1 cm.
3. Na rozbite plastry szynki kładziemy plaster boczku, 1/2 plaster ogórka kiszonego i troszkę cebuli. Doprawiamy pieprzem i solą.
4. Roladkę zawijamy ciasno i zawiązujemy nitką lub wykałaczkami, tak by wnętrze zostało szczelnie zamknięte.
5. Zrazy smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso będzie zarumienione z dwóch stron.
6. Następnie zrazy zalewamy wodą, tak aby były całe przykryte i dusimy je pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Sos:
1.Do wykonania sosu wykorzystujemy wywar ze zrazów. W tym celu mąkę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody i rozrabiamy.
2. Następnie do mąki wlewamy odrobinę wywaru ze zrazów i znów mieszamy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji całość wlewamy do garnka i intensywnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy sos.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!