Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 15-20 dag mocno wędzonej cienkiej kiełbasy
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 średnia czerwona cebula
- 250 dag pieczarek
- 1 opakowanie
sosu serowego np. Winiary
- kostka rosołowa drobiowa
- 10-15 dag startego sera żółtego
- kostka czosnkowa
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- olej do smażenia
PRZEPIS
Pieczarki pokroić w plasterki, cebule drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w pól plasterki lub kostkę jak kto woli. Papryki oczyścić z nasion umyć i pokroić w kostkę lub paski. W garnku zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie bulion. Doprawić pieprzem, kostką czosnkową i papryką w proszku, powinno być pikantne. Kiełbasę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać cebulę, chwilkę poddusić, następnie dodać pieczarki i smażyć chwilkę do odparowania nadmiaru soków, po czym dodać paprykę, doprawić solą, pieprzem, papryką lub innymi przyprawami - ziołami jak kto lubi. Całość wymieszać z ugotowanym ryżem. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu ze śmietanką. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć połowę ryżu, posypać połową sera żółtego, polać połową sosu i na to reszta ryżu. Wierzch posypać resztą sera i polać resztą sosu serowego. Zapiekać w piekarniku do zrumienienia sera w 180 stopniach. Po upieczeniu zapiekanka powinna chwile postać w piekarniku.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!