| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Zapiekanka pasterska (Shepherds pie)
![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Farsz mięsny:• 1 i 1/2 łyżki oliwy • 1 cebula • 1 marchew • 1 łyżeczka suszonego tymianku • 750 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego • 200 ml pasty pomidorowej • 500 ml bulionu wołowego • 1 łyżka sosu worcestershire (w przypadku braku można użyć 2 łyżki gotowego sosu do Pad Thai, który składa się z szalotki, tamaryndowca i sosu rybnego) • sól, pieprz Opcjonalnie: parmezan lub cheddar do posypania, natka pietruszki lub świeży tymianek do ozdoby. Tłuczone ziemniaki: • 1 kg ziemniaków • 50 ml śmietanki 30 lub 36% • łyżka masła • suszona pietruszka/tymianek Przygotowanie:1. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu.2. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz tymianek. Gotuj razem przez 3 minuty lub do miękkości. 3. Dodaj mięso mielone, rozbijając je i podsmaż aż się zrumieni. 4. Następnie dodaj sos pomidorowy, bulion i sos Worcestershire. Dobrze wymieszaj i gotuj razem przez ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Gdy będzie za rzadki można dodać odrobinę mąki. 5. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przenieś nadzienie do naczynia w którym będziesz zapiekać danie. Przykryj folią, a następnie wstaw do lodówki na 1 lub 2 godziny lub na noc (dzięki temu ziemniaki nie utoną w sosie i łatwiej się je rozprowadzi na powierzchni, oczywiście można nałożyć gotowe ziemniaki od razu na farsz). 6. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. 7. Ugotuj ziemniaki. Odlej wodę i odparuj ziemniaki na małym ogniu. 8. Do ziemniaków dodaj masło, śmietankę oraz sól i pieprz. Ugnieć ziemniaki, aż będą miękkie i gładkie, w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę śmietanki. 9. Za pomocą widelca rozłóż ziemniaki na farszu. Posyp parmezanem/cheddarem i zrób parę kleksów z masła. Wstaw zapiekankę do piekarnika. 10. Piecz przez ok 30 minut (aż skorupka się zarumieni). Gotową zapiekankę odstaw na 5 minut do ostudzenia. W razie potrzeby przyozdabiamy świeżą natką pietruszki lub świeżym tymiankiem. Zobacz inne przepisy z kategorii: Zapiekanki, tosty
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|