Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 75 g margaryny
- 50 g masła
- 2 jajka
- 125 g rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- szczypta soli
- 1/8 l soku z jabłek
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Rodzynki namoczyć w soku z jabłek. Margarynę wymieszać z jajkiem, żółtkiem i kardamonem, skórką z cytryny oraz solą. Następnie dodać rozczyn oraz mąkę i zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek o centymetrowej grubości, posmarować go masłem, posypać rodzynkami i zrolować. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Z ciasta uformować wieniec, posmarować białkiem i odstawić na 20 minut. Następnie piec ciasto w 225 stopniach około 20 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Najlepszy jest ciepły.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2010-12-03 - 21:02
Nick: ~gość
pycha
Dodano: 2010-11-30 - 23:03
Nick:
mania (2624) 



Uwielbiam wszystkie ciasta drozdzowe , niestety jeszcze nie odwazylam sie sama upiec :/ Mam nadzieje ze wkrotce zabiore sie do tego i chetnie skorzystam z tego przepisu .Jak dla mnie przepis warty wyprobowania.
Dodaj komentarz do przepisu!