PRZEPIS
Ryż wypłukać trzykrotnie, zalać wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotować na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotować 10 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu zostawić go na 15 minut w garnku pod przykryciem, a później lepiej przełożyć do drewnianej miski.
Ocet ryżowy, cukier oraz sól połączyć razem i lekko podgrzewając dokładnie wymieszać. Następnie polać tak przygotowaną zalewą ryż i pozostawić do ostygnięcia.
Liść nori ułożyć na macie bambusowej. Ryż ułożyć tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwrócić płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułożyć warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki. Zawinąć rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformować rolki i pokroić na 8 części. Podawać np. z wasabi.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!