Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Udka z kurczaka
? 400 g udek z kurczaka (bez kości)
? 1 łyżeczka czosnku
? 1 łyżka masła sezamowego
? 1 łyżeczka sosu sriracha
? pół łyżeczki soli
? pół łyżeczki pieprzu
Ciasto
? 2 szklanki mąki
? 2 jajka
? 0,5 szklanki wody
? 50 g sezamu
? szczypta soli
Dodatkowo
? olej do smażenia
? ryż lub kasza
? surówka
PRZEPIS
1. Udka kroimy na pół i umieszczamy w misce.
2. Do udek dodajemy masło sezamowe, sos sriracha, sól, pieprz i czosnek. Mieszamy i odstawiamy na bok, by składniki się przegryzły.
3. Gdy kurczak się maceruje przystępujemy do przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki. Następnie dodajemy 2 jajka, szczyptę soli i wlewamy pół szklanki wody oraz sezam. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie (modyfikujemy konsystencję za pomocą mąki lub wody).
4. Do ciasta wrzucamy przygotowane wcześniej udka i dokładnie mieszamy, by kurczak dokładnie pokrył się ciastem, po czym smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, aż do zarumienienia.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!