SKŁADNIKI
Placki do tortilli:
- 0,5 litra mleka
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g mąki
Nadzienie:
- filet z kurczaka
- 2 pomidory
- pół kapusty pekińskiej
- 1 duży zielony ogórek
- 1 puszka kukurydzy
- pół małej cebuli
- przyprawa do gyrosa lub kebabu
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
PRZEPIS
Placki do tortilli: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło, dodać sól i proszek do pieczenia, później dodać mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut, podzielić na 12 części i odczekać kolejne 30 minut. Wałkować na cienkie placki, smażyć na odrobinie oleju.
Nadzienie: Filet pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą i smażyć na oleju do miękkości. Kapustę pokroić, dodać pomidora pokrojonego w kostkę, ogórka, kukurydzę i cebulę, posolić do smaku.
Sos: Wymieszać majonez z jogurtem lub śmietaną, dodać drobno posiekany czosnek i doprawić.
Posmarować placek sosem, można polać keczupem, położyć sałatkę i mięso, zwinąć w rulon.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!