Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Jagodowa bita śmietana:
- 600 g jagód
- 100 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 l śmietany 30%
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 150 g cukru
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przybranie:
- szklanka śmietany 30%
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki jagód
- 1,5 łyżeczki żelatyny
PRZEPIS
Jagodowa bita śmietana: Do umytych jagód dodać cukier, rozgotować i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody, a potem podgrzewać, stale mieszając aż się rozpuści i dodać do rozgotowanych jagód. Chwilę chłodzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać piure jagodowe i wymieszać.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną tortownicę i piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Gotowy biszkopt przeciąć poziomo na 2 części. Do formy tortowej włożyć jeden spód. Boki formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Śmietanę jagodową nałożyć na spód i docisnąć drugim. Tort schłodzić.
Przybranie: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Następnie podgrzać aż się rozpuści. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną zimną żelatynę. Tort wyjąć z formy i posmarować śmietaną jego boki oraz wierzch. Powierzchnię posypać jagodami, a boki orzechami.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2010-08-30 - 21:12
Nick:
Aga24 (1346) Torcik pierwsza klasa. Bardzo prosty, smaczny i szybko sie go robi. Następnym razem zamiast jagód dodam maliny.
Dodaj komentarz do przepisu!