Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 150 g cukru
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500g jagód
- 500 g tłustego białego sera kilkakrotnie przepuszczonego przez maszynkę
- 125 g cukru
- 1/2 litra śmietany 30%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 żółtko
- sok z 1 cytryny
PRZEPIS
Masa serowa: Jagody umyć i osuszyć. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody. Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę podgrzać i rozpuścić. Ostudzoną powoli wlewać pod koniec ubijania do śmietany. Bitą śmietanę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną tortownicę i piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Gotowy biszkopt przeciąć poziomo na 2 części. Jeden biszkopt posmarować 1/3 masy serowej i ułożyć na niej połowę jagód. Na owoce wylać kolejną 1/3 część masy serowej. Nałożyć drugi biszkopt i posmarować go pozostałą masą serową. Wierzch posypać resztą jagód. Włożyć do lodówki.
Najlepiej biszkopt przekładać masą serową w formie. A gdy będzie już schłodzony i masa stanie się sztywna wyjąc go z niej i posmarować boki.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!