Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 750 g brzoskwiń z puszki
- bita śmietana do przybrania
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich do przybrania
Masa lodowa:
- 1 litr lodów waniliowych
- 4 łyżeczki żelatyny
- sok z brzoskwiń z puszki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 150 g cukru
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZEPIS
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną tortownicę i piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Masa lodowa: Sok z brzoskwiń przecedzić przez sitko i wygotować tak, aby pozostało pół szklanki płynu. Odrobinę odlać i odstawić na bok. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odcisnąć i rozpuścić w soku. Lody waniliowe przełożyć z zamrażalnika do lodówki, a kiedy lekko zmiękną ubić je na średnich obrotach mikserem, stopniowo dodając schłodzoną żelatynę.
Na gotowy i ostudzony biszkopt ułożyć plasterki brzoskwiń. Następnie nałożyć na nie masę lodową i odstawić do schłodzenia. Przed podaniem udekorować tort bitą śmietaną, brzoskwiniami oraz orzechami. Brzoskwinie posmarować odlanym wcześniej sokiem, aby nie wyschły.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2011-02-02 - 14:02
Nick:
agata1722 (418) bardzo dobry przepis zdjęcie od razu namawia do spróbowania tego dania jest bardzo wiarygodne i wygląda bardzo apetycznie porostu super
Dodaj komentarz do przepisu!