Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Biszkopt kakaowy:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
Biszkopt kawowy:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Krem:
- masa do tortów czekoladowa
- masa do tortów ajerkoniakowa
- 2 margaryny
Dodatki:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowy
- sok z cytryny
PRZEPIS
Biszkopt kakaowy: Utrzepać białka na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao oraz olej. Ciasto wylać na wysmarowaną olejem okrągłą blachę. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt kawowy: Wykonać tak samo jak kakaowy, tylko zamiast kakao dodać kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku i ostudzoną.
Krem: Kremy utrzeć według przepisu na opakowaniu (wersja z margaryną).
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Biszkopty przekroić na pół. Pierwszy krąg - kakaowy ułożyć na talerz i nasączyć sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą. Posmarować trochę kremem czekoladowym i na to posmarować dżemem. Kolejny krąg kawowy, nasączyć sokiem z cytryny, posmarować połową kremu ajerkoniakowego. Następny krąg kakaowy nasączyć, znowu posmarować odrobiną kremu czekoladowego i ułożyć pokrojone brzoskwinie. Położyć ostatni krąg. Całość dookoła posmarować pozostałym kremem i udekorować wedle własnego uznania.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!