Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- puszka ananasów
- 150 g dżemu truskawkowego
- 7 truskawek świeżych lub z kompotu
Ciasto:
- 2 jajka
- tyle ile ważą jajka - masła, cukru i trochę więcej mąki
Krem:
- 250 ml mleka
- 125 g miękkiego masła
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
PRZEPIS
Ciasto: Jajka w skorupce zważyć i odważyć pozostałe składniki. Wyrobić sprężyste ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec jednocześnie układając formy w piekarniku obok siebie. Jeśli mamy tylko jedną formę to dodajemy do ciasta 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec w 180 stopniach 20 minut.
Krem: Większość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty dodać mąkę i wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszyć ogień i dodać mleko wymieszane z mąką. Krótko gotować. Uzyskany budyń schłodzić. Do letniego dodać wiórki masła i wymieszać.
Ananas i truskawki osączyć. Spody przełożyć dżemem. Z wierzchu ciasto zwilżyć sokiem ananasowym, posmarować kremem, schłodzić. Na kremie ułożyć owoce.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2011-01-27 - 20:09
Nick:
Poziomka (231) Zamiast podanego kremu dałam normalny budyń śmietankowy dodając odrobinę masła i cukier waniliowy i też wyszło bardzo smaczne. Z racji pory roku nie mogłam dać truskawek niestety, więc w lato spróbuje ponownie.
Ale ciasto i tak wyszło bardzo pyszne:)
Dodaj komentarz do przepisu!