Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 3 duże jajka
- 250 mL śmietany 36%
- 300 g szpinaku typu baby
- 200 g sera typu feta
- łyżka masła
- sól i pieprz
PRZEPIS
1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ciasto układamy w formie na tartę , zakrywając brzegi. Na cisto układamy papier do pieczenia, na który następnie wysypujemy fasolę lub specjalne kulki ceramiczne, by ciasto nie przerosło formy. Ciasto pieczemy przez ok. 20 minut do zarumienienia.
2. Gdy ciasto piecze się w piekarniku przystępujemy do przygotowania farszu. Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła. Następnie na roztopione masło wrzucamy szpinak i dusimy razem, aż do odparowania nadmiaru wody. Zdejmujemy szpinak z patelni do miseczki.
3. Ser kroimy w kostkę.
4. W misce roztrzepujemy jajka, następnie wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
5. Na upieczonym spodzie układamy szpinak i ser feta, a następnie wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej przez ok. 25 minut w temp. 180 °C.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!