| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Szwajcarskie kluski parzone z sosem mlecznym
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Ciasto:- 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - łyżka masła - 3 jajka - szczypta soli Sos: - 1 szklanka mleka - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego Oraz: - masło i bułka tarta do formy - maliny do dekoracji Przygotowanie:Sos: żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mleko i delikatnie wymieszać z żółtkami.Ciasto: mleko zagotować z masłem i solą. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Lekko wystudzić. Miksując, wbić kolejno jajka. Łyżeczkami nabierać porcje ciasta i wkładać do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotować chwilę pod przykryciem. Kluski wyjmować łyżką cedzakową, wkładać do posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Polać sosem i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Udekorować malinami. Zobacz inne przepisy z kategorii: Kluski i naleśniki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|