Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- łyżka masła
- 3 jajka
- szczypta soli
Sos:
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Oraz:
- masło i bułka tarta do formy
- maliny do dekoracji
PRZEPIS
Sos: żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mleko i delikatnie wymieszać z żółtkami.
Ciasto: mleko zagotować z masłem i solą. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Lekko wystudzić. Miksując, wbić kolejno jajka.
Łyżeczkami nabierać porcje ciasta i wkładać do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotować chwilę pod przykryciem. Kluski wyjmować łyżką cedzakową, wkładać do posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Polać sosem i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Udekorować malinami.Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!