Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Szaszłyki z kurczaka (ok. 8-9 sztuk):
• 3 piersi z kurczaka
• 1 łyżka sosu sojowego
• 0,5 łyżki sosu rybnego
• 100 ml mleka kokosowego z puszki
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
• 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
• 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
• 1 łyżeczka miodu
• patyczki do szaszłyków
Sos Satay:
• 2 łyżki masła orzechowego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 0,5 łyżeczki płatków chilli lub sosu tabasco
• 150 ml mleka kokosowego z puszki
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 2 łyżki soku z limonki
Do ozdoby:
• świeża kolendra
• świeży ogórek
• 1 świeża papryczka chilli
• sezam
• prażone orzeszki ziemne
PRZEPIS
1. Umieść pokrojone w paski piersi z kurczaka w misce. Dodaj do kurczaka sos sojowy, sos rybny, mleczko kokosowe, czosnek, kumin, kolendry, imbir oraz miód. Wymieszaj wszystko razem, przykryj folią i odłóż na przynajmniej 30 minut do lodówki.
2. Podczas gdy mięso marynuje się w lodówce, umieść wszystkie składniki do przygotowania sosu Satay (z wyjątkiem soku z limonki) w rondelku. Gotuj składniki na małym ogniu, aż do zawrzenia mieszając delikatnie łyżką. Gdy sos zgęstnieje wyłącz ogień i dodaj sok z limonki. Wymieszaj. Uwaga: sos można podawać na gorąco lub w wersji na zimno.
3. Wyjmij kurczaka z lodówki i przygotuj szaszłyki wbijając mięso na patyczki. Posmaruj odrobiną oleju patelnię lub grill, a następnie podsmaż / grilluj przez ok. 8-10 minut, aż do złotego koloru - obracając kilka razy podczas obróbki termicznej (sprawdź czy kurczak jest gotowy zdejmując mały kawałek z szaszłyka).
4. Połóż szaszłyki na talerzu, a następnie podgrzej sos Satay - jeśli chcesz serwować go na ciepło. Udekoruj szaszłyki świeżą kolendrą i/lub papryczką chilli. Jeśli lubisz dużo dodatków, możesz też dodać odrobinę czerwonej cebuli, kilka posiekanych orzeszków ziemnych i sezam. Do dania idealnym dodatkiem jest świeży ogórek.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!