×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Szaszłyki z kurczaka z sosem Satay

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 25 zł60 min2/5251007
Szaszłyki z kurczaka z sosem Satay

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
Szaszłyki z kurczaka (ok. 8-9 sztuk):
• 3 piersi z kurczaka
• 1 łyżka sosu sojowego
• 0,5 łyżki sosu rybnego
• 100 ml mleka kokosowego z puszki
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
• 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
• 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
• 1 łyżeczka miodu
• patyczki do szaszłyków

Sos Satay:
• 2 łyżki masła orzechowego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 0,5 łyżeczki płatków chilli lub sosu tabasco
• 150 ml mleka kokosowego z puszki
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 2 łyżki soku z limonki

Do ozdoby:
• świeża kolendra
• świeży ogórek
• 1 świeża papryczka chilli
• sezam
• prażone orzeszki ziemne
PRZEPIS
1. Umieść pokrojone w paski piersi z kurczaka w misce. Dodaj do kurczaka sos sojowy, sos rybny, mleczko kokosowe, czosnek, kumin, kolendry, imbir oraz miód. Wymieszaj wszystko razem, przykryj folią i odłóż na przynajmniej 30 minut do lodówki.

2. Podczas gdy mięso marynuje się w lodówce, umieść wszystkie składniki do przygotowania sosu Satay (z wyjątkiem soku z limonki) w rondelku. Gotuj składniki na małym ogniu, aż do zawrzenia mieszając delikatnie łyżką. Gdy sos zgęstnieje wyłącz ogień i dodaj sok z limonki. Wymieszaj. Uwaga: sos można podawać na gorąco lub w wersji na zimno.

3. Wyjmij kurczaka z lodówki i przygotuj szaszłyki wbijając mięso na patyczki. Posmaruj odrobiną oleju patelnię lub grill, a następnie podsmaż / grilluj przez ok. 8-10 minut, aż do złotego koloru - obracając kilka razy podczas obróbki termicznej (sprawdź czy kurczak jest gotowy zdejmując mały kawałek z szaszłyka).

4. Połóż szaszłyki na talerzu, a następnie podgrzej sos Satay - jeśli chcesz serwować go na ciepło. Udekoruj szaszłyki świeżą kolendrą i/lub papryczką chilli. Jeśli lubisz dużo dodatków, możesz też dodać odrobinę czerwonej cebuli, kilka posiekanych orzeszków ziemnych i sezam. Do dania idealnym dodatkiem jest świeży ogórek.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Na grilla

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu