Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- tłuszcz do smażenia
- tarta bułka
- 1 jajko
Masa ryżowa:
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- 4-5 łyżek startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
Masa mięsna:
- 150 g mielonego mięsa drobiowego
- 2 dymki lub 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- 100 g pieczarek
- 1 duży pomidor lub 4-5 łyżek pomidorów w kawałkach z puszki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
PRZEPIS
Masa ryżowa: Ryż ugotować, przestudzić. Następnie wymieszać ze stopionym masłem, 2 jajkami i żółtym serem.
Masa mięsna: Papryki pokroić w kostkę skropić oliwą, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Paprykę dodać do mięsa razem z pietruszką i pokrojoną dymką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim przygotowaną masę przez 5-6 minut, dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, oraz pieczarki, smażyć, mieszając, około 10 minut, przestudzić.
Łyżką nabierać porcję masy ryżowej, wycisnąć w niej wgłębienie, napełnić masą mięsną, przykryć masą ryżową. Formować kulki, obtaczać je w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać np. z sałatką z papryki czy pomidorów.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-08-20 - 13:04
Nick: ~Arancini
Te kuleczki nazywaja sie Arancini
Dodaj komentarz do przepisu!