OD AUTORA
Sushi to jedno z moich ulubionych dań i od jakiegoś czasu bardzo często gości w moim domu. Szczególnie też przez to, że mój mąż je uwielbia.
Przygotowanie sushi wymaga trochę czasu, ale jest tego warte. Poniżej przedstawiam przepis na sushi ze składnikami dostępnymi w każdym supermarkecie.
Z poniższych proporcji otrzymuję zwykle około 13 rolsów. Wszystko zależy od tego ile ryżu i farszu umieszczę w poszczególnym rolsie. Do zwijania używam silikonowej maty, która w porównaniu do bambusowej okazała się dla mnie wygodniejsza i łatwiejsza w myciu.
SKŁADNIKI
- 1 kg ryżu do Sushi
- 3 duże i dojrzałe awokado
- 250 g paluszków surimi
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- Sushi Norii
- Sezam
- Sos sojowy
- Pasta wasabi
- Ocet ryżowy
- Cukier
- Sól
- Woda
PRZEPIS
Ryż
1. Przygotowanie sushi rozpoczynamy od ryżu, który przed ugotowaniem należy dobrze wypłukać. Zalej ryż wodą i delikatnie zamieszaj. Odlej wodę i powtórz czynność 4-5 razy. Po przepłukaniu, zlej ryż ponowienie wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odlej wodę i przepłucz ryż kolejne dwa razy, aż woda będzie przezroczysta. Zabieg ten ma na celu wypłukanie skrobi.
Następnie przesyp ryż do garnka i zalej 1500 ml wody. Zagotuj. Gdy woda z ryżem zacznie wrzeć, przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, bez podnoszenia przykrywki. Po ugotowaniu odstaw ryż na kolejne 15 minut (również bez podnoszenia przykrywki)
2. Przygotuj zaprawę do ryżu: Wymieszaj 8 łyżek octu z 8 łyżkami cukru i 4 łyżeczkami soli. Zaprawę wymieszaj i wlej do przestudzonego ryżu. Dokładnie zamieszaj.
Rolsy
1. Przygotuj składniki do zwijania rolsów. Awokado przetnij na pół, a następnie w plastry. Obierz ogórka, przetnij na pół i wybierz gniazdo nasienne łyżeczką i przekrój wzdłuż. Surmii wyjmij z opakowania i obierz z folii.
2. Połóż arkusz norii na macie.
3. Wilgotnymi dłońmi nałóż na arkusz przestudzony ryż. Pozostawiając u góry ok 2 cm marginesu.
4. Przy dolnej krawędzi ułóż preferowane składniki. Np. ogórek, awokado, łosoś lub surimi. Można też wszystko razem.
Jeśli masz ochotę posyp ryż i składniki sezamem oraz dodaj troszkę wasabi.
5. Rozpocznij zwijanie rolki, upewniając się, że rolka jest zamknięta. Dociśnij i zwiń pierwszą rolkę. Postępuj tak samo do wykończenia składników.
Z jednego rolsa otrzymasz około 10 kawałków.
Sushi podawaj z sosem sojowym i wasabi.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!