×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Spaghetti carbonara

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
9-14 zł25 min1/543.99336
Spaghetti carbonara

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 3 łyżki startego parmezanu do posypania makaronu
Sos:
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
- 5 dag startego parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
PRZEPIS
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wyjąć skwarki łyżką cedzakową, a na tłuszcz wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Podsmażyć ją po czym wymieszać ze skwarkami. Jajka roztrzepać ze śmietaną i 2 łyżkami startego parmezanu, doprawić solą oraz pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, osączyć i jeszcze gorący włożyć ponownie do garnka. Zalać go roztrzepanym jajkiem ze śmietaną i gotować na małym ogniu mieszając. Po chwili dodać skwarki z cebulą i dokładnie wymieszać. Garnek zdjąć z ognia i przykryć pokrywką, aby sos lepiej związał się z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Makarony i ryż

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2013-01-09 - 04:34
Nick: ~kropka

mi tam smakuje ;) chce Cie za zone xD


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu