Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- nać selera korzeniowego
- ćwiartka selera
- mielona przyprawa curry
- masło
- olej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- ryż
- kurkuma (w celu zabarwienia ryżu na żółty kolor)
PRZEPIS
1. Dzień wcześniej macerujemy kurczaka w marynacie składającej się z dwóch łyżek oleju, łyżeczki curry oraz soli i pieprzu. Zostawiamy na noc w lodówce, by mięs się przegryzło.
2. Następnego dnia w garnku rozgrzewamy olej i odrobinę masła, na których następnie obsmażamy piersi z kurczaka do momentu, aż mięso się zarumieni.
2. Do podsmażonego mięsa dodajemy pociętą w paski marchewkę, pietruszkę oraz seler. Obsmażamy wszystko razem przez chwilkę, a następnie zalewamy szklanką wody.
3. Dodajemy odrobinę curry oraz nać i dusimy przez ok 30 minut.
4. Ryż gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Gdy chcemy uzyskać żółty kolor ryżu to do wody, w której gotujemy ryż dodajemy łyżeczkę kurkumy.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2019-10-05 - 19:09
Nick: ~Bryza
Super danie, smaczne i aromatyczne.Łatwe do zrobienia.
Dodaj komentarz do przepisu!