SKŁADNIKI
Masa:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki masła orzechowego
Spód:
- 2 szklanki zmielonych precli
- 100 g roztopionego masła lub margaryny
Dekoracja:
- kilka całych precli
- solone orzeszki ziemne
- karmelowy popcorn
PRZEPIS
1. W misce umieszczonej nad wrzącą wodą roztapiamy gorzką czekoladę wraz z mleczkiem kokosowym, tak by uzyskać jednolitą płynną masę czekoladową. Masę cały czas mieszamy, by czekolada nie przywarła do dna. Czekoladę z mleczkiem można również roztopić w mikrofalówce, należy jednak uważać by nie przegrzać czekolady.
2. Gotową masę umieszczamy w lodówce na ok. 3 h. Masa po tym czasie powinna zgęstnieć i mieć konsystencję musu.
3. W międzyczasie przygotowujemy spód. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Następnie mielimy precle oraz roztapiamy masło, które następnie wlewamy do zmielonych precli. Mieszamy składniki dokładnie, by uzyskać dającą się modelować masę.
4. Masę z precli i masła przenosimy do formy i formujemy równy spód ciasta wraz z bokami.
5. Spód podpiekamy ok 15 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu spód schładzamy.
6. Kiedy masa czekoladowa jest już schłodzona, wyjmujemy ją z lodówki i miksujemy przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy dalej, aż do uzyskania w miarę zbitej masy. Masa sama w sobie jest słodka, więc nie trzeba dodawać cukru. Lecz jeśli ktoś preferuje słodszą wersję to można dodać odrobinę cukru/miodu/syropu klonowego.
7. Gdy masa jest dobrze połączona, przenosimy ją na ostudzony spód ciasta. Ponieważ deser będzie jeszcze się schładzać w lodówce przez kolejne 2-3 h, a najlepiej przez całą noc, to dekorację należy wykonać zaraz przed podaniem, ponieważ zarówno precle jak i popcorn w lodówce zamokną i będą niesmaczne.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!