| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Słodko-słony deser czekoladowy
![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Masa:- 1 puszka mleczka kokosowego - 200 g gorzkiej czekolady - 1/2 szklanki masła orzechowego Spód: - 2 szklanki zmielonych precli - 100 g roztopionego masła lub margaryny Dekoracja: - kilka całych precli - solone orzeszki ziemne - karmelowy popcorn Przygotowanie:1. W misce umieszczonej nad wrzącą wodą roztapiamy gorzką czekoladę wraz z mleczkiem kokosowym, tak by uzyskać jednolitą płynną masę czekoladową. Masę cały czas mieszamy, by czekolada nie przywarła do dna. Czekoladę z mleczkiem można również roztopić w mikrofalówce, należy jednak uważać by nie przegrzać czekolady.2. Gotową masę umieszczamy w lodówce na ok. 3 h. Masa po tym czasie powinna zgęstnieć i mieć konsystencję musu. 3. W międzyczasie przygotowujemy spód. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Następnie mielimy precle oraz roztapiamy masło, które następnie wlewamy do zmielonych precli. Mieszamy składniki dokładnie, by uzyskać dającą się modelować masę. 4. Masę z precli i masła przenosimy do formy i formujemy równy spód ciasta wraz z bokami. 5. Spód podpiekamy ok 15 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu spód schładzamy. 6. Kiedy masa czekoladowa jest już schłodzona, wyjmujemy ją z lodówki i miksujemy przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy dalej, aż do uzyskania w miarę zbitej masy. Masa sama w sobie jest słodka, więc nie trzeba dodawać cukru. Lecz jeśli ktoś preferuje słodszą wersję to można dodać odrobinę cukru/miodu/syropu klonowego. 7. Gdy masa jest dobrze połączona, przenosimy ją na ostudzony spód ciasta. Ponieważ deser będzie jeszcze się schładzać w lodówce przez kolejne 2-3 h, a najlepiej przez całą noc, to dekorację należy wykonać zaraz przed podaniem, ponieważ zarówno precle jak i popcorn w lodówce zamokną i będą niesmaczne. Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|