Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciemny spód:
- 1 szklanka mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa:
- 60 dag twarogu półtłustego
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki stopionego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- szczypta soli
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag mlecznej czekolady
PRZEPIS
Ciemny spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować je.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, utrzeć, dodać proszek budyniowy oraz twaróg, utrzeć. Powstałą masę podzielić na dwie równe porcje. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną dodać do jednej części masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podzielić je na 2 części. Delikatnie wymieszać jedną część z jasną, a drugą część z ciemną masą serową.
Blaszkę wyłożyć pergaminem i wyłożyć ciasto. Następnie na przemian wykładać po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy. Piec 1 godzinę w 170 stopniach.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-07-03 - 12:42
Nick:
magda123 (729) 
Robiłam kiedyś bardzo podobne ciasto, nie był to jednak sernik, lekki placek na orenżadzie, pyszny był, ale ten przepis na pewno wypróbuję ;) Pozdrawiam! :)
Dodaj komentarz do przepisu!