Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
Masa serowa:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 7 jaj
- szczypta soli
- otarta skórka z cytryny
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1 kg przemielonego twarogu z wiaderka (o małej zawartości wody)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZEPIS
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i miękki tłuszcz. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 20 - 30 min. do lodówki.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki natłuszczamy blachę i wykładamy dno ciastem.
3. Od żółtek jaj oddzielamy białko, które ubijamy na sztywno.
4. Masło ucieramy mikserem dodając cukier, cukier wanilinowy, 7 żółtek, szczyptę soli, skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną a następnie porcjami twaróg.
5. Następnie do masy dodajemy ubite na sztywno białka.
6. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 70 - 80 minut w temp. 160 - 170°C ( w przypadku termoobiegu 140 - 160°C.
7. Po upieczeniu należy pozostawić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok 30 - 45 minut.
Do masy serowej można dodać rodzynki, a sernik polać lukrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!