| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Sernik wiedeński
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Ciasto:- 150 g mąki pszennej - 40 g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 100 g miękkiego masła lub margaryny Masa serowa: - 250 g miękkiego masła - 200 g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 7 jaj - szczypta soli - otarta skórka z cytryny - 3 łyżki soku cytrynowego - 1 kg przemielonego twarogu z wiaderka (o małej zawartości wody) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie:1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i miękki tłuszcz. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 20 - 30 min. do lodówki.2. Po wyjęciu ciasta z lodówki natłuszczamy blachę i wykładamy dno ciastem. 3. Od żółtek jaj oddzielamy białko, które ubijamy na sztywno. 4. Masło ucieramy mikserem dodając cukier, cukier wanilinowy, 7 żółtek, szczyptę soli, skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną a następnie porcjami twaróg. 5. Następnie do masy dodajemy ubite na sztywno białka. 6. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 70 - 80 minut w temp. 160 - 170°C ( w przypadku termoobiegu 140 - 160°C. 7. Po upieczeniu należy pozostawić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok 30 - 45 minut. Do masy serowej można dodać rodzynki, a sernik polać lukrem. Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|