×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Sernik tradycyjny

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
20-25 zł70 min4/5103,710113
Sernik tradycyjny

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g białego sera
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 6 jaj
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
- skórka pomarańczowa
- cukier waniliowy
przygotowanie
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć dno i boki blachy do 1/3 wysokości, a pozostałe ciasto pozostawić na wierzch sernika. Blachę wstawić do piekarnika i lekko podpiec.
Masa serowa: Ser zmielić. Masło utrzeć na pulchną masę i dokładnie wymieszać z serem. Dodać 5 żółtek utartych z cukrem, kaszę mannę i skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać je z masa serową. Wyłożyć masę na zapieczony spód.
Odłożone ciasto rozwałkować na niezbyt gruby placek i włożyć go na wierzch sernika. Powierzchnię posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 40 minut. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu