Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 75 dag mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Ser:
- 1 kg sera białego
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 8 białek
PRZEPIS
Ciasto:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier oraz cukier waniliowy utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Podzielić je na trzy części. Do jednej dodać 3 łyżeczki kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
Ser:
Ser zemleć i utrzeć z cukrem pudrem. Można też kupić gotowy. Białka ubić na pianę i miksując dalej (na najniższych obrotach) wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać śmietanę. Następnie wszystko wymieszać delikatnie z serem.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Do natłuszczonej blachy (ok. 35cm na 24cm) wyłożyć jedną białą część ciasta. Na to wylać połowę masy serowej. Dalej wyłożyć ciasto ciemne (ja rozwałkowałam na blacie i nałożyłam na ser). Na to wylać resztę masy serowej i na końcu wyłożyć ciasto jasne.
Piec w temp. 200 stopni przez ok.60 min
Gotowe ciasto polać czekoladą lub polewą.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2013-05-17 - 16:20
Nick: ~abr
cudeniko no po prostsiurketto
Dodaj komentarz do przepisu!