Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto kakaowe:
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek stopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
PRZEPIS
Ciasto kakaowe: Składniki ciasta połączyć ze sobą i zagnieść, uformować dwie kule, włożyć do lodówki do schłodzenia.
Masa serowa: Twaróg zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, ekstrakt, tłuszcz i budyń, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozwałkować) jedną połowę ciemnego ciasta. Podpiec w 175*C przez ok. 10-15 min. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C od 1 do 1,5 godziny.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-07-03 - 12:40
Nick:
magda123 (729) Sernik rewelacyjny, robię dokładnie taki sam, zawsze gości w moim domu na wszelkiego rodzaju uroczystościach i spotkaniach w rodzinnym gronie. Bardzo polecam. :)
Dodaj komentarz do przepisu!