Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1-1,5 kg schabu bez kości
- 200 g śliwek suszonych kalifornijskich
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionowa wołowa
- olej lub oliwa z oliwek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- wegeta
- pieprz
- sól
PRZEPIS
Z mięsa nie ściągać błon. Ostrym, długim nożem naciąć w schabie przez środek otwór i włożyć do niego śliwki. Schab polać odrobiną oleju i przyprawić solą, pieprzem, wegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką. Cebule oraz czosnek pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso, przykryć, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie mięso oczyścić z cebuli oraz czosnku i podsmażyć je z każdej strony na oleju. Cebulę pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia do mięsa żeby się lekko zrumieniła. Następnie dolać wody tak, aby schab był zanurzony mniej więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół pozostałe śliwki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu w zależności od wielkości schabu od 1 do 1,5 godzin. Po połowie czasu schab odwrócić na drugą stronę. Pod koniec gotowania odkryć, aby sos trochę odparował.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-03-14 - 12:12
Nick:
zbyszek (600) Robiłem,i wyszedł całkiem niezły.Super smakuje z sosem czosnkowym.
Dodaj komentarz do przepisu!