SKŁADNIKI
- 6 plastrów schabu
- 4 duże główki czosnku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1/2 szklanki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki mąki
- 500 ml bulionu wołowego
- olej/ masło do podsmażenia mięsa
- sól i pieprz
PRZEPIS
1. Na rozgrzanym tłuszczu w garnku podsmaż schab, tak by każdy plaster się zarumienił z dwóch stron.
2. W międzyczasie przygotuj sos, w którym będziemy dusić mięso.
3. W średniej wielkości misce dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, mielony czosnek, miód, 2 ząbki czosnku pocięte plasterki oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez prasę. Wszystko dobrze wymieszaj i zalej bulionem wołowym.
4. Podsmażone plastry schabu zalej sosem miodowo - czosnkowym i gotuj na małym ogniu przez ok 2,5 h.
5. Gdy schab będzie kruchy, wyjmij wszystkie plastry z garnka i przygotuj sos poprzez zaciągnięcie wywaru mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. Zagotuj i zamieszaj. Do gotowego sosu włóż plastry schabu i gotuj wszystko razem przez ok 10 minut.
Schab podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!