Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
OD AUTORA
Sałatka wegetariańska z tofu przyprószona prażonym słonecznikiem i polana przepysznym sosem musztardowo-miodowym. Jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Najlepiej smakuje, gdy tofu jest jeszcze ciepłe. Bardzo syta i zdrowa.
SKŁADNIKI
- 1 kostka tofu (ja wybrałam wędzone)
- roszponka
- 2 pomidory średniej wielkości lub kila pomidorków koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- garść oliwek
- garść kaparów
- prażony słonecznik
Sos musztardowo-miodowy
- oliwa z oliwek
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
PRZEPIS
1. W dwóch głębokich talerzach lub miskach umieść po garści roszponki, oliwki, kapary oraz pokrojonego w kostkę ogórka i pomidory (ilość składników zależy od ciebie).
2. Przygotuj sos: Do małej miseczki dodaj łyżkę musztardy oraz miód. Następnie energicznie mieszając dodawaj powoli oliwę z oliwek. Mieszaj, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Gdy dodasz za dużo oliwy sos się zwarzy ale to nic nie szkodzi.
3. Przygotuj prażony słonecznik: Rozgrzej suchą patelnie i wsyp na nią słonecznik. Mieszaj, by ziarna się nie spaliły ale zarumieniły.
4. Tofu pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż tofu na rumiany kolor. Gdy będzie gotowe dodaj do sałaty.
5. Sałatę polej sosem i posyp uprażonym słonecznikiem (jeszcze ciepłym).
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Sałatki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!