Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Kurczak:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonych ziół prowansalskich
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Sałata:
- oliwki
- sałata lodowa (ok. 6 dużych liści)
- ser mozzarella
- słonecznik łuskany
- 1 pomidor
Sos winegret:
- 1 łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki octu
- 50 mL oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZEPIS
1. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w plastry i umieszczamy w misce. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy 2 łyżkami oleju. Wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej i macerować przez noc.
2. Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej ziarna słonecznika. W czasie prażenia należy mieszać ziarna, by się nie przypaliły. Gotowy słonecznik przekładamy do miseczki.
3. Na tej samej patelni (lub na grillu) smażymy/grillujemy wcześniej zmacerowane piersi z kurczaka.
4. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet i dodajemy musztardę. Mieszamy rózgą, by składniki połączyły. Następnie ciągle mieszając dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
5. Sałatę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i drzemy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojone oliwki, mozzarellę oraz pomidora. Na wierzch kładziemy usmażonego kurczaka i posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy sosem.
Dodatkowo sałatę można posypać tartym serem dojrzewającym.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Sałatki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!