×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Sajgonki

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 25 zł60 min2/5551617
Sajgonki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- Papier ryżowy (10 sztuk)
- Pędy bambusowe (140 g)
- Makaron Vermicelli (200 g)
- Grzyby mun suszone (30 g)
- 1 marchewka
- Sos sojowy
- 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
- Sól, pieprz
- Sos ostry paprykowy (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
PRZEPIS
Farsz:

1. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na nią mięso.

2. Smażymy mięso, aż do zarumienienia. Dodajemy sól, pieprz, paprykę. Następnie dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i opcjonalnie łyżeczkę sosu paprykowego.

3. Po usmażeniu mięso przekładamy do miseczki do której będziemy wrzucać pozostałe składniki.

4. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Po ugotowaniu studzimy, tniemy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki z mięsem.

6. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż nabiorą elastyczności. Ok 5 minut. Następnie siekamy i wrzucamy do miseczki z mięsem i makaronem.

7. W taki sam sposób postępujemy z pędami bambusa i z marchewką.

8. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce.


Składanie i smażenie:

1. Na duży talerz wylewamy ciepłą wodę. W wodzie będziemy zamaczać każdy płat papieru ryżowego przed złożeniem sajgonki.

2. Moczymy papier, przekładamy na blat i nakładamy farsz.

3. Zawijamy mocno sajgonkę. Odkładamy na bok i składamy kolejną.

4. Gdy sajgonki się osuszą wrzucamy je na rozgrzany głęboki olej i smażymy, aż do zarumienienia.

Podawać z sosem sojowym lub innym ulubionym dipem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Mięsne

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu