SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- Papier ryżowy (10 sztuk)
- Pędy bambusowe (140 g)
- Makaron Vermicelli (200 g)
- Grzyby mun suszone (30 g)
- 1 marchewka
- Sos sojowy
- 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
- Sól, pieprz
- Sos ostry paprykowy (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
PRZEPIS
Farsz:
1. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na nią mięso.
2. Smażymy mięso, aż do zarumienienia. Dodajemy sól, pieprz, paprykę. Następnie dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i opcjonalnie łyżeczkę sosu paprykowego.
3. Po usmażeniu mięso przekładamy do miseczki do której będziemy wrzucać pozostałe składniki.
4. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Po ugotowaniu studzimy, tniemy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki z mięsem.
6. Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż nabiorą elastyczności. Ok 5 minut. Następnie siekamy i wrzucamy do miseczki z mięsem i makaronem.
7. W taki sam sposób postępujemy z pędami bambusa i z marchewką.
8. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce.
Składanie i smażenie:
1. Na duży talerz wylewamy ciepłą wodę. W wodzie będziemy zamaczać każdy płat papieru ryżowego przed złożeniem sajgonki.
2. Moczymy papier, przekładamy na blat i nakładamy farsz.
3. Zawijamy mocno sajgonkę. Odkładamy na bok i składamy kolejną.
4. Gdy sajgonki się osuszą wrzucamy je na rozgrzany głęboki olej i smażymy, aż do zarumienienia.
Podawać z sosem sojowym lub innym ulubionym dipem.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!