Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietana 36%
- 25 dag sera mascarpone
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 20 g cukru pudru
- 5-6 kropel aromatu waniliowego
- ok. 1 szklanki jagód
- polewa czekoladowa
PRZEPIS
Ciasto biszkoptowe:
Z jajek oddzielić białka od żółtek. Do miski wlać białka, dodać sól, ubijać stopniowo dodając po łyżce cukru. Gdy piana ubita jest na sztywno dodawać stopniowo po jednym żółtku ciągle ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Gotową masę biszkoptową wylać do wcześniej przygotowanej brytfanny. Piec około 25 minut w temp 180 stopni.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać ser mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać klika kropel aromatu waniliowego i wszystko zamieszać.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, rozłożyć jagody i zwinąć ciasno w rulon. Gotową roladę oblać polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!