SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub ciasta na tartę
- 4 duże jajka
- 300 mL śmietany 36%
- 250 g kurek
- 200 g sera brie
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 szalotki
- pęczek świeżej natki pietruszki
PRZEPIS
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przełóż ciasto do formy na tartę i dobrze dociśnij do ścianek. Za pomocą widelca nakłuj kilka razy spód ciasta. Ciasto włóż na 10 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki połóż na nim płat pergaminu i wsyp ceramiczne kulki lub ciecierzycę, by obciążyć pergamin. Ciasto umieść w piekarniku i podpiecz ok 15 minut. Gdy ciasto będzie już delikatnie zarumienione wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
2. Rozgrzej łyżkę masła lub oliwy z oliwek na patelni i podsmaż pociętą w kostkę szalotkę, aż zmięknie. Gdy cebulka jest zeszklona i miękka zdejmij ją z patelni i przełóż do miseczki. Patelnię wytrzyj i ponownie rozgrzej na niej łyżkę masła lub oliwy.
3. Kurki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Następnie podsmaż na wcześniej rozgrzanej patelni. Smaż, aż się zarumienią. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną szalotkę i podsmaż razem przez ok 1-2 minuty.
4. W osobnej misce wymieszaj razem jajka i śmietanę. Dodaj pociętą natkę pietruszki oraz sól i pieprz w zależności od preferencji.
5. Na przygotowane ciasto przełóż grzyby z szalotką oraz pokrojony w kostkę ser brie, a następnie polej wszystko jajeczną masą.
6. Piecz w temperaturze 200°C przez ok 30 minut, do momentu, aż masa się zetnie i zarumieni. Odstaw quiche na 5-10 minut do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!