Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 300 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Sos:
- 250 g papryki
- szklanka śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka mąki
- sól
- ostra papryka
PRZEPIS
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać natkę pietruszki, płatki owsiane i razem wszystko chwilkę podsmażyć. Następnie dodać szklankę wody i ugotować do miękkości. Ostudzić. Do mięsa dodać paprykę, sól oraz ugotowane płatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kulki o średnicy 3 cm. Pulpety wrzucać do 1/2l wrzącej, osolonej wody i gotować około 15-20 minut.
Sos: Paprykę pokroić w drobną kostkę. Mąkę wymieszać z odrobiną śmietany i dodać do reszty gotującej się śmietany. Zagotować. Dodać 5-6 łyżek wywaru, w którym były gotowane pulpety i powoli ugotować średnio gęsty sos. Dodać pokrojoną paprykę, gotować 3 minuty i doprawić do smaku. Pulpety polać sosem. Podawać np. z ryżem.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Mięsne
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!