Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek, można też użyć innych owoców
- 2 galaretki
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dkg cukru
- 25 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZEPIS
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Później dodajemy żółtka i wolno miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wlewamy ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Owoce myjemy i kroimy na połówki. Na gotowy już biszkopt układamy suche truskawki jedna przy drugiej. Następnie zalewamy gęstniejącą galaretką i wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-12-21 - 18:11
Nick: ~asia
białka ubijamy z 6cioma łyżkami wody ;)
Dodano: 2012-04-25 - 20:02
Nick: ~bee
A gdzie te 6 łyżek wody?
Dodano: 2011-02-07 - 15:19
Nick:
Melisa (3301) 
Faktycznie prosty, ale za to smaczny ten placek, no i pięknie wygląda z truskawkami i czerwoną galaretką, pychotka :)
Dodano: 2010-11-06 - 22:20
Nick: ~ewelina
Ja dodałam smażone jabłka,także przepis udany.Palce lizać!!!
Dodaj komentarz do przepisu!