PRZEPIS
Ciasto
1. W rondelku rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia.
2. W misce wymieszaj mleko z jajkiem i cukrem. Następnie dodaj mąkę, drożdże i ciepłe masło i sól. Zagniataj ciasto przez ok 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleiło do miski.
3. Z ciasta uformuj kulę i włóż do czystej miski oprószonej mąką. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut lub do podwojenia objętości. Na tym etapie możesz przygotować farsz.
4. Gdy cisto będzie gotowe przełóż je na oprószony mąką blat i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x40cm
Farsz cynamonowy
1. Utrzyj mikserem masło z brązowym cukrem, aż zrobi się białe.
2. Następnie dodaj cynamon i dobrze wymieszaj.
Składanie ciasta
1. Rozsmaruj równomiernie farsz na rozwałkowanym cieście.
2. Następnie złóż cisto. Długim bokiem złóż cisto do połowy, a następnie przeciwległym bokiem do środka na wcześniej złożony fragment, aby zamknąć nadzienie. Pokrój cisto w poprzek na 24 paski o szerokości około 3,5 cm. Ostrym nożem dwukrotnie przetnij każdy pasek, aby utworzyć trzy pasma. Zapleć pasma razem, by uzyskać warkocz.
3. Gdy uformujesz warkocze zawiń każdy z nich, aby utworzyć bułeczkę. Natłuścić blachę do muffinek i włóż bułeczki. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Gdy ciasto wyrośnie posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut.
5. Po przestygnięciu jeśli masz ochotę posyp bułeczki cukrem pudrem.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Dodano: 2023-06-26 - 10:53
Nick: ~Jurekk28
Wspaniały przepis, przyda się, dzięki