| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Placuszki z cukinii
![]() ![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 2 młode cukinie- 1 jajko - mąka pszenna - sól - olej do smażenia Przygotowanie:1. Cukinie myjemy, odcinamy końce i obieramy ze skórki. Następnie każdą cukinię kroimy na dwie połówki i łyżką wydłubujemy pestki.2. Następnie cukinie trzemy na dużych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na ok. 20 minut, by odsączyć sok. 3. Po 20 minutach cukinię odsączamy z soku. Dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki zależy od wyjściowej konsystencji cukinii wymieszanej z jajkiem. Dlatego mąkę należy dokładać łyżkami, tak aby powstało gęste, ale nadal lejące się ciasto. 4. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Placki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Placki podawać na słodko z konfiturą lub z jogurtem albo śmietaną. Ważne: Do placków, gdy nie są podawane na słodko można dodać cebulę oraz paprykę lub też inne przyprawy wedle uznania. Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z warzyw
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|