PRZEPIS
1. Cukinie myjemy, odcinamy końce i obieramy ze skórki. Następnie każdą cukinię kroimy na dwie połówki i łyżką wydłubujemy pestki.
2. Następnie cukinie trzemy na dużych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na ok. 20 minut, by odsączyć sok.
3. Po 20 minutach cukinię odsączamy z soku. Dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki zależy od wyjściowej konsystencji cukinii wymieszanej z jajkiem. Dlatego mąkę należy dokładać łyżkami, tak aby powstało gęste, ale nadal lejące się ciasto.
4. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy ciasto. Placki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.
Placki podawać na słodko z konfiturą lub z jogurtem albo śmietaną.
Ważne: Do placków, gdy nie są podawane na słodko można dodać cebulę oraz paprykę lub też inne przyprawy wedle uznania.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!