Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
Farsz:
- 250 g posiekanych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 główki czosnku
- pęczek koperku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- szczypta płatków chilli
PRZEPIS
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj (20 - 30 minut). Po ugotowaniu, ziemniaki odcedź i rozgnieć za pomocą widelca lub praską. Dodaj sól i pieprz. Odstaw do ostudzenia.
2. Przygotowanie farszu: Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oleju na patelni przez ok 5 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane pieczarki, sok z cytryny, płatki chilli oraz pieprz i sól. Gotuj razem przez ok 15 minut (do momentu, aż pieczarki będą miękkie, a większość wody odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj pocięty koperek.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z ziemniakami i ugnieć ciasto. Uformuj placki i na środek każdego nałóż łyżkę farszu. Zamknij ciasto i uformuj placek.
4. Placki smaż na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż się zarumienią.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!