×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Placek ze śliwkami i orzechami

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
9-14 zł110 min3/5103.96515
Placek ze śliwkami i orzechami

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek
Ciasto:
- 500 g mąki
- szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 70 g margaryny
- 1 jajko
- cukier waniliowy
Zalewa:
- 300 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g cukru
- 100 g margaryny
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki miodu
PRZEPIS
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Zalewa: Cukier stopić na patelni na małym ogniu na jasnobrązowy karmel. Następnie zdjąć z ognia, dodać margarynę, mleko, miód i zagotować wciąż mieszając. Wsypać orzechy i masę troszkę ostudzić.
Ciasto: Mleko lekko podgrzać. Następnie dodać drożdże, cukry i wymieszać. Mąkę wsypać do miski i po środku zrobić zagłębienie. Wlać w nie zaczyn, przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać posiekaną margarynę i jajko, wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i odczekać 20 minut. Ciasto jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na blachę.
Ciasto obłożyć śliwkami, polać masą orzechową i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach około 40 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu