Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 300 g twarożku
- 200 g śmietany 30%
- 150 g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
PRZEPIS
Truskawki umyć i przeciąć na połówki. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Masa: Twarożek wymieszać ze 100 g cukru. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a następnie dolać kolejne 4 łyżki wody i podgrzać mieszając aż się rozpuści. Po łyżce dodawać do twarogu. Śmietanę ubić z resztą cukru na sztywną pianę i wymieszać z twarogiem.
Gotową masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. Następnie ułożyć na niej truskawki i zalać gęstniejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2010-09-10 - 17:03
Nick:
lawinia (120) Uwielbiam wszelkie wypieki z truskawakmi i galaretką. Ten dodatkowo z tą masą jest pyszny. Polecam!
Dodaj komentarz do przepisu!