Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
Krem:
- 1 kostka margaryny
- około 400 g kwaśnego mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 5-6 łyżek mleka
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 300 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
PRZEPIS
Krem: Margarynę utrzeć z cukrami, a później dodawać po 1 łyżce kwaśnego mleka i delikatnie ucierać. Najlepiej, aby margaryna i mleko było mniej więcej o tej samej temp., gdyż w przeciwnym wypadku krem może się zważyć.
Biszkopt: Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i nadal miksować na wolnych obrotach. Powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Polewa: Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu ciągle mieszając.
Gotowy biszkopt przeciąć. Na jeden wyłożyć masę i drugim przykryć. Wierzch placka polać polewą.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2013-03-01 - 17:29
Nick: ~smakosz
do kasiaa zamiast margaryny najlepsze jest masło i cukier puder ani masło ani mleko nie może być zimne tem.pokojowa
Dodano: 2012-10-27 - 09:24
Nick: ~kasiaa
witam, robiłam wszystko wg przepisu a mimo to krem mi się zważył, co zrobiłam nie tak?
Dodano: 2012-06-05 - 10:16
Nick: ~ana1117
prosze powiedzcie mi czy białka ubija sie z wodą,tak jak jest w przepisie
Dodano: 2012-01-19 - 18:39
Nick: ~mariaela
Dzięki za ten przepis,szukałam go wszędzie.Pamiętam ten smak z dzieciństwa,tylko czy mogę dać maślankę zamiast kwaśnego mleka?Pozdrawiam
Dodaj komentarz do przepisu!