| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Placek z kremem z kwaśnego mleka
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Krem:- 1 kostka margaryny - około 400 g kwaśnego mleka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy Polewa: - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 5-6 łyżek mleka Biszkopt: - 6 jaj - 6 łyżek wody - 300 g cukru - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie:Krem: Margarynę utrzeć z cukrami, a później dodawać po 1 łyżce kwaśnego mleka i delikatnie ucierać. Najlepiej, aby margaryna i mleko było mniej więcej o tej samej temp., gdyż w przeciwnym wypadku krem może się zważyć.Biszkopt: Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i nadal miksować na wolnych obrotach. Powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min. Polewa: Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu ciągle mieszając. Gotowy biszkopt przeciąć. Na jeden wyłożyć masę i drugim przykryć. Wierzch placka polać polewą. Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2013-03-01 - 17:29 Nick: ~smakosz do kasiaa zamiast margaryny najlepsze jest masło i cukier puder ani masło ani mleko nie może być zimne tem.pokojowa Dodano: 2012-10-27 - 09:24 Nick: ~kasiaa witam, robiłam wszystko wg przepisu a mimo to krem mi się zważył, co zrobiłam nie tak? Dodano: 2012-06-05 - 10:16 Nick: ~ana1117 prosze powiedzcie mi czy białka ubija sie z wodą,tak jak jest w przepisie Dodano: 2012-01-19 - 18:39 Nick: ~mariaela Dzięki za ten przepis,szukałam go wszędzie.Pamiętam ten smak z dzieciństwa,tylko czy mogę dać maślankę zamiast kwaśnego mleka?Pozdrawiam Dodaj komentarz do przepisu!
|