×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Placek z jagodami i kruszonką

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-19 zł115 min1/5103.86784
Placek z jagodami i kruszonką

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- 750 g jagód
Ciasto:
- 500 g mąki
- pół szklanki cukru
- niepełna szklanka mleka
- 80 g masła lub margaryny
- 80 g drożdży
- 2 żółtka
- szczypta soli
Kruszonka:
- 200 g mąki
- pół kostki masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
PRZEPIS
Ciasto: W dużej misce rozkruszyć drożdże, dodać letnie mleko, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i wystudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, żółtka, sól, masło i wyrabiać ciasto około 10 minut (aż zacznie odchodzić od ręki). Do wysmarowanej tłuszczem blaszki wyłożyć ciasto i zostawić na pół godziny o wyrośnięcia. Po upływie czasu na ciasto wyłożyć umyte wcześniej jagody.
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść kruszonkę. Gotową wyłożyć na jagody.
Piec w 190 stopniach około 45 minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Gorący placek posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2010-08-03 - 16:24
Nick: ~życzliwy

Cukier waniliNowy! Btw, ciasto bardzo smaczne.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu