Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 1 pasek czekolady mlecznej
Śmietana:
- pół litra śmietany 30%
- 1,5 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Galaretka z owocami:
- 2 galaretki
- 1 litrowy kompot jagodowy
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZEPIS
Pieczemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Później dodajemy żółtka i wolno miksujemy. Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wlewamy ciasto na uprzednio przygotowaną blachę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Z kompotu odcedzamy owoce. Podgrzewamy 4 szklanki soku i rozpuszczamy w nim galaretki. Następnie dodajemy owoce i pozostawiamy do zgęstnienia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i wstawiamy placek do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy i żelatynę. Gdy galaretka będzie całkowicie już sztywna wylewamy na nią ubitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-09-26 - 19:55
Nick:
praksia (35) uwielbiam zbierać i jeść jagody a ciasto z jagodami ,czy jagodzianki coś pysznego :) a tu połączenie samych dobrych rzeczy ,polecam:)
Dodaj komentarz do przepisu!