| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Placek niebo w gębie
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Biszkopt:- 6 jaj - 6 łyżek wody - 300 g cukru - 250 g mąki - 2 łyżki wódki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: - 1 1/2 kostki margaryny - 1/2 litra mleka - 3 łyżki mąki - 6 łyżek cukru - pół opakowania cukru waniliowego - 1 łyżka wódki Wiórki kokosowe - 200 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka - 5 łyżek cukru Przygotowanie:Krem budyniowy: Ugotować 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń nabierze odpowiedniej konsystencji odstawić z ognia. Margarynę ucierać dodając powoli, ostudzony już budyń oraz wódkę.Biszkopt: Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i nadal miksować na wolnych obrotach. Powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia, wódkę mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min. Wiórki kokosowe Do mleka dodać cukier oraz wiórki i wszystko gotować na małym ogniu aż się zgęstnieje. Upieczony biszkopt przekroić. Jeden posmarować kremem (zostawić troszkę na wierzch) i przykryć drugim. Wierzch posmarować resztą kremu i wyłożyć wiórki kokosowe. Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2012-04-09 - 11:31 Nick: ~ilona totalna katastrofa z calego przepisu tylko biszkopt mi wyszedl nigdy wiecej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dodano: 2012-02-02 - 14:33 Nick: ~ela super ciasteczko Dodano: 2012-01-31 - 11:56 Nick: ~Kasia a czy bez alkoholu tez da sie zrobic? Dodano: 2012-01-18 - 11:51 Nick: ~gość ale to w końcu ile tego mleka do kremu bo w składnikach pisze że 1/2 a w przepisie 1 szklankę..więc ile??? Dodano: 2011-12-31 - 11:43 Nick: ~gosia mniam,mnia palce lizac placek pychptka! Dodano: 2011-10-15 - 18:04 Nick: ~jola jaka maka do kremu budyniowego Dodano: 2010-12-18 - 22:50 Nick: Weronika (1) ![]() Na normalną zwykłą standardową blaszkę. Dodano: 2010-12-18 - 16:28 Nick: ~aga na jak duża blachę są podane te produkty? Dodano: 2010-12-03 - 20:55 Nick: ~gość pycha Dodaj komentarz do przepisu!
|