Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 300 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 1/2 kostki margaryny
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka wódki
Wiórki kokosowe
- 200 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
Krem budyniowy: Ugotować 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń nabierze odpowiedniej konsystencji odstawić z ognia. Margarynę ucierać dodając powoli, ostudzony już budyń oraz wódkę.
Biszkopt: Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i nadal miksować na wolnych obrotach. Powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia, wódkę mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Wiórki kokosowe Do mleka dodać cukier oraz wiórki i wszystko gotować na małym ogniu aż się zgęstnieje.
Upieczony biszkopt przekroić. Jeden posmarować kremem (zostawić troszkę na wierzch) i przykryć drugim. Wierzch posmarować resztą kremu i wyłożyć wiórki kokosowe.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2012-04-09 - 11:31
Nick: ~ilona
totalna katastrofa z calego przepisu tylko biszkopt mi wyszedl nigdy wiecej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dodano: 2012-02-02 - 14:33
Nick: ~ela
super ciasteczko
Dodano: 2012-01-31 - 11:56
Nick: ~Kasia
a czy bez alkoholu tez da sie zrobic?
Dodano: 2012-01-18 - 11:51
Nick: ~gość
ale to w końcu ile tego mleka do kremu bo w składnikach pisze że 1/2 a w przepisie 1 szklankę..więc ile???
Dodano: 2011-12-31 - 11:43
Nick: ~gosia
mniam,mnia palce lizac placek pychptka!
Dodano: 2011-10-15 - 18:04
Nick: ~jola
jaka maka do kremu budyniowego
Dodano: 2010-12-18 - 22:50
Nick:
Weronika (1) 
Na normalną zwykłą standardową blaszkę.
Dodano: 2010-12-18 - 16:28
Nick: ~aga
na jak duża blachę są podane te produkty?
Dodano: 2010-12-03 - 20:55
Nick: ~gość
pycha
Dodaj komentarz do przepisu!