Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- pasek mlecznej czekolady
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa:
- 4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
- pół szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
Masa śmietankowa:
- pół litra śmietany 30%
- 1,5 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
PRZEPIS
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Później dodajemy żółtka i wolno miksujemy. Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wlewamy ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Masa pomarańczowa: 3,5 szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się soku ciągle mieszając. Chwilę pogotować. Następnie ciepłą masę wyłożyć na gotowy ostudzony biszkopt.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Gotową wyłożyć na zimną masę pomarańczową.
Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch placka. Trzymać go w lodówce.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2011-12-17 - 21:41
Nick: ~maryla
bardzo dobre ciasto super
Dodano: 2011-11-06 - 05:52
Nick: ~gosia12
super wygląda i dobrze smakuje
Dodaj komentarz do przepisu!