×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Placek krówka

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
20-25 zł60 min5/5104.244896
Placek krówka

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- 200 g małych bezików
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego wcześniej ugotowanego (gotujemy przez 3 godziny)
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- kostka margaryny
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 żółtka
- kilka kropel soku z cytryny
PRZEPIS
Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Później dodajemy żółtka i wolno miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wlewamy ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Masa budyniowa: gotujemy 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodajemy cukier, cukier waniliowy i mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń nabierze odpowiedniej konsystencji odstawiamy z ognia. Gdy trochę przestygnie dodajemy żółtka i mieszamy. Margarynę ucieramy dodając powoli, ostudzony już budyń i sok z cytryny. Na gotowy biszkopt wykładamy masę budyniową, a na nią beziki jeden obok drugiego, lekko wciskając w masę. Ugotowane mleko skondensowane wylewamy na beziki.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-12-01 - 17:14
Nick: gosiek (153) yhat

jest słodki, nawet baaardzo słodki, ale pyyyyyyyszzzzzzny, uwielbiam krówkę, ja daję gotową masę krówkową, nie trzeba tyle czasu gotować


Dodano: 2010-12-16 - 20:12
Nick: ~andzia

bajka jest pyszny


Dodano: 2010-08-31 - 13:43
Nick: Pysia (3941) bhat

Może trochę za mocno słodki jak na mnie ale wszystkim dzieciakom i miłośnikom słodyczy z pewnością będzie smakować. Daję 4/5


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu