Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.
SKŁADNIKI
- 200 g małych bezików
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego wcześniej ugotowanego (gotujemy przez 3 godziny)
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- kostka margaryny
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 żółtka
- kilka kropel soku z cytryny
PRZEPIS
Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Później dodajemy żółtka i wolno miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wlewamy ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Masa budyniowa: gotujemy 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodajemy cukier, cukier waniliowy i mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń nabierze odpowiedniej konsystencji odstawiamy z ognia. Gdy trochę przestygnie dodajemy żółtka i mieszamy. Margarynę ucieramy dodając powoli, ostudzony już budyń i sok z cytryny. Na gotowy biszkopt wykładamy masę budyniową, a na nią beziki jeden obok drugiego, lekko wciskając w masę. Ugotowane mleko skondensowane wylewamy na beziki.
Zobacz inne przepisy z kategorii:
Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!
Komentarze
Dodano: 2011-12-01 - 17:14
Nick:
gosiek (153) jest słodki, nawet baaardzo słodki, ale pyyyyyyyszzzzzzny, uwielbiam krówkę, ja daję gotową masę krówkową, nie trzeba tyle czasu gotować
Dodano: 2010-12-16 - 20:12
Nick: ~andzia
bajka jest pyszny
Dodano: 2010-08-31 - 13:43
Nick:
Pysia (3941) Może trochę za mocno słodki jak na mnie ale wszystkim dzieciakom i miłośnikom słodyczy z pewnością będzie smakować. Daję 4/5
Dodaj komentarz do przepisu!